![](/media/lib/90/n-drink-z-wisienka-94921f29c2c6b489516715d8d7c68b95.jpg)
Co ma bakteria do wpływu alkoholu na układ nerwowy?
29 kwietnia 2013, 11:41Dzięki rzadkim Gram-ujemnym bakteriom Gloeobacter violaceus, które występują tylko na wapiennych skałach szwajcarskich Alp, naukowcy zorientowali się, jak alkohol wpływa na kluczowe białko mózgu.
Przemierzając kosmos, szuka się wzorców w danych genetycznych
7 lutego 2014, 07:40Od kilku dni miłośnicy gier na smartfony mogą przy okazji zrobić coś dla dobra nauki. "Play to Cure: Genes in Space" to propozycja brytyjskiej organizacji charytatywnej Cancer Research UK (CRUK), która liczy, że w ten sposób uda się przyspieszyć analizę przytłaczającej ilości danych.
![](/media/lib/121/n-komorki-7f45b60015b90dd42e3bae2617a61193.jpg)
Nowy młot na stres oksydacyjny
2 października 2014, 11:31Naukowcy odkryli cząsteczkę zwalczającą stres oksydacyjny (zaburzenie równowagi między reaktywnymi formami tlenu a wydajnością systemów przeciwutleniających).
![](/media/lib/152/n-zlamany-palec-6a7bd3f18a9fb1c0fba25ff7d852ad43.jpg)
Jak lepiej leczyć złamania u starszych ludzi?
20 maja 2015, 13:52Naukowcy z Duke Medicine, podczas badań na myszach, nie tylko zbadali sygnały powodujące, że kości starych zwierząt goiły się gorzej, ale także manipulowani całym procesem gojenia w taki sposób, że zaczęły się one goić szybciej i lepiej.
![](/media/lib/234/n-karczochy-190a83aa3123fa61fb30050c199ab2f8.jpg)
Flawonoid - apigenina - sprzyja powstawaniu neuronów
14 grudnia 2015, 14:02Apigenina, flawonoid występujący w pietruszce, tymianku, rumianku czy karczochach, sprzyja tworzeniu neuronów (neurogenezie) i wzmacnia połączenia między komórkami mózgu.
![](/media/lib/256/n-progesteron-87167e1e3335d295a0fba4521497aa6b.jpg)
Antygrypowy progesteron
22 września 2016, 06:01Progesteron chroni samice myszy przed skutkami zakażenia wirusem grypy, zmniejszając stan zapalny i poprawiając funkcjonowanie płuc. Dzieje się tak głównie wskutek podwyższania poziomu amfireguliny w komórkach płuc.
![](/media/lib/276/n-naczynia-oun-1c4bffe6cdeb5f98daf25abcc1dd9df2.jpg)
Kwasy omega-3 odpowiadają za integralność bariery krew-mózg
8 maja 2017, 11:05Kwasy omega-3 odgrywają kluczową rolę w podtrzymaniu integralności bariery krew-mózg, która chroni ośrodkowy układ nerwowy (OUN) przed krążącymi z krwią bakteriami, innymi patogenami czy toksynami.
![](/media/lib/294/n-sztywne-wyspy-w-blonie-8be85550400ac7e3a69682976c52ced8.jpg)
Nasycone kwasy tłuszczowe tworzą sztywne wyspy w błonie, które stopniowo uszkadzają komórki
4 grudnia 2017, 12:31Badanie obrazowe zespołu z Uniwersytetu Columbia pokazuje, w jaki sposób nasycone kwasy tłuszczowe uszkadzają komórki.
![](/media/lib/318/n-wplyw-guzow-mozgu-ce7c54d86bf0514cfa3ddb51d2ed57cb.jpg)
Guzy mózgu działają na swoją korzyść, zatrzymując limfocyty T w szpiku
20 sierpnia 2018, 14:52Nowotwory mózgu opierają się immunoterapii, zatrzymując limfocyty T w szpiku kostnym.
![](/media/lib/342/n-grzyby-z-badania-bdd7d5e1ad42efb010b6218fcf688f1f.jpg)
Jedzenie grzybów może zapobiegać łagodnym zaburzeniom poznawczym
13 marca 2019, 05:22U starszych ludzi, którzy zjadają ponad 2 standardowe porcje grzybów tygodniowo, ryzyko wystąpienia łagodnych zaburzeń poznawczych (ang. mild cognitive impairment, MCI) jest nawet o połowę niższe. Porcję zdefiniowano jako 3/4 kubka gotowanych grzybów o średniej wadze 150 g.